Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

Ladyfest Zagreb 2010 - Vox Feminae

type=digital_archives

The 4th Vox Feminae festival took place in Zagreb form Sep. 16th to Sep. 19th 2010 at the AKC Medika

Od 16. do 19. rujna Grad Zagreb četvrtu godinu za redom postaje središte umjetnički odvažnih glasova žena kada se Vox Feminae festival sa pregrštom filmova, glazbe, diskusija i radionica odvija u AKC Medika.

Festival po prvi puta ima međunarodni natjecateljski filmski program čiji su fokus filmovi koji istražuju aspekte rodnih uloga, ravnopravnosti i identiteta. Na Vox Feminae filmski festival prijavilo se preko 250 filmova od kojih je selekciju prošlo njih 48 iz 19 različitih zemalja. Riječ je o 10 dugometražnih te 38 kratkometražna filma, od kojih će gotovo svi premijerno biti prikazani u Hrvatskoj, a publika će odlučiti o novčanoj nagradi za najbolji film festivala.

Zanimljivo je da su svi dugometražni filmovi u selekciji dokumentarne forme, a njihove teme zaista su raznolike i kreću se od tibetanskih redovnica, preko seks igračaka u Švicarskoj do filmova koji nas pobliže upoznaju sa poznatim svjetskim umjetnicama. Tako će publika moći vidjeti filmove o nadasve inspirirajućim ženama: o škotskoj slikarici Margaret Mellis, o jednoj od najznačajnijih austrijskih suvremenih pjesnikinja Friederike Mayröcker, kao i o Anne Perry, spisateljici sa preko 25 milijuna prodanih romana, čiji najkontroverzniji dio života je ekranizirao Peter Jackson u filmu 'Nebeska stvorenja'.

Večernji glazbeni program donosi presjek najboljih hrvatskih autorica različitih glazbenih žanrova, pa je tako petak rezerviran za hip hop, reggae i dancehall, kad kao zvjezda večeri nastupa Diyala, a subota počinje sa najboljom novom hrvatskom kantautoricom Ninom Romić, te se nastavlja u žešćim rock i elektro ritmovima preko benda Žen i DJ dua Miće Mace iz Rijeke.

Dnevne diskusije na festivalu baviti će se kroz rodno angažiranu prizmu aktualnim temama kao što su ekonomija, mediji i tehnologija. Ulaz na filmska i popratna festivalska događanja je besplatan, a svi detalji programa mogu se naći na na stranicama festivala www.voxfeminae.net.

Vox Feminae festival organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Location

Zagreb
Croatia
Names of Producers/organizers/editors/creators: 
Vox Feminae festival; Gabrijela Ivanov (among others)
Date: 
09/16/2010 - 09/19/2010
Topic: 
Art
Ladyfest
Pop culture