Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

Ladyfest Zagreb 2011 - Vox Feminae

type=digital_archives

The 5th Vox Feminae Festival took place in Zagreb from Nov 3rd to Nov 8th 2011

Vox Feminae festival udruge K-zona održava se svake jeseni od 2007. godine u Zagrebu s ciljem promicanja angažiranih i kreativnih rodnih praksi na području kulture, medija, komunikacijskih tehnologija, te društvenog angažmana i poduzetništva žena.

Vox Feminae je najdugovječniji festival u Hrvatskoj koji promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe glazbenica i raznolikih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere.

Cilj ove manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je siguran za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

U sklopu dosadašnjih festivala bilo je prikazano 99 filmova, nastupalo je 56 glazbenica, izlagale su 43 vizualne umjetnice, održano je 9 radionica i 15 diskusija, a neke od tema bile su žene i kulturni marketing, žene i ekonomija, žene i filmska produkcija, žene i online mediji.

Prva četiri izdanja su okupila više od 240 sudionika/ca. Nastupilo je 78 glazbenih izvođačica, a procjenjuje se da je festival pratilo sveukupno 7000 posjetitelja/ica.

Od 2010. godine filmski dio festivala se održava u međunarodnoj natjecateljskoj formi u sklopu koje je prikazano 48 filmova iz 19 zemalja, dok je prijašnjih godina u sklopu smotri i retrospektiva prikazan 51 film.

Jubilarno 5. izdanje festivala održavat će se od 3. do 8. studenog 2011. u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha te će u najvećoj mjeri biti posvećeno filmu. U sklopu programa će biti prikazano 30-ak igranih, dokumentarnih i animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg Vox Feminae festivala su ženski likovi u domaćim filmovima, a biti će obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara Mime Simić i Lukše Benića, te radionice za srednjoškolce/ke i studente/ice koje će u sklopu festivala održati voditeljice sarajevskog festivala ženskog stvaralaštva PitchWise.

Završna večer festivala održat će se u comedy clubu 'Studio Smijeha' gdje će se uz stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve uspješne i neuspješne ljubitelje/ice kvizova da se okušaju na našem terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i 'ženskoj povijesti'.

Sve novosti, tekstove i priče vezane uz festival pratite putem VoxFeminae.net portala.
Nastavite nas nastavite kliktati i čitati jer ovo je samo dio onog što Vam pripremamo.

Location

Zagreb
Croatia
Names of Producers/organizers/editors/creators: 
Vox Feminae Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona'
Date: 
11/03/2011 - 11/08/2011
Image: 
Topic: 
Art
Ladyfest
Pop culture