Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

type=digital_archives

"19 Mei LadyFest Groningen feministische avond: vrouwelijke muzikanten in het zonnetje. ____________________

entree 3 euro
deur open v.a. 20.30, bands v.a. 21.30
pand �Op Drift�, 1e Drift / Spilsluizen 2, Groningen
Open voor alle sekses en alles daartussen.
Op vrijdag 19 mei zullen de Fatwa�s, The Tommies en Midnight Eyes spelen in kraakpand de �Op Drift� in Groningen. De bands bestaan vrijwel uitsluitend uit meiden en de muziek varieert van ouderwetse punk tot hippe rock deuntjes. Deze �LadyFest� valt binnen de traditie van de internationale Ladyfesten gehouden over de hele wereld.
LadyFest is een niet-commercieel feministisch festival dat kunst, muziek, activisme en andere projecten door vrouwen wil steunen. De eerste LadyFest ontstond in het stadje Olympia in de Verenigde Staten waar groepen meiden het feminisme probeerden te herdefini�ren en heruit te vinden. Vandaar uit hebben riot grrrls het fenomeen over de hele wereld verspreid. In Nederland was de eerste LadyFest in Amsterdam in 2002. Dit jaar wordt er in september in Rotterdam een driedaagse LadyFest georganiseerd. In Groningen wordt het vooralsnog kleinschalig gehouden op vrijdagavond 19 mei waarneer drie bands hun kunsten zullen tonen.
Ladyfest tracht wat evenwicht te brengen in de nog steeds door mannen gedomineerde muziekwereld. Vooral op punk en hardcore optredens is een vrouwelijke muzikant, laat staan een volledig vrouwelijke band, zeldzaam. De organisatoren van Ladyfest Groningen zitten zelf ook in een punkband; LinK. �Daardoor kenden we ook redelijk wat andere bands met meiden erin. Het is anders nogal zoeken voor je bands zonder mannen erin vindt.� vertelt Esmeralda, de gitariste van LinK. Een snelle gang over internet bevestigt dit beeld. In de muziekwereld zijn het nog altijd de mannelijke bands die de boventoon voeren. Niet alleen is dat voor de muzikanten zelf eentonig, ook het nieuwe (vrouwelijke) publiek wil vaker meiden zien spelen. Door de bands die �f helemaal �f grotendeels uit meiden bestaan in the picture te zetten, proberen de organisatoren van Ladyfest ruimte te geven aan de vrouwen in de muziek. De organisatie in Groningen hoop met haar initiatief andere meiden te stimuleren zich met gitaar, bas, drum etc te verenigingen in bands.�Onderweg naar een concert van LinK kwamen we op het idee om dit jaar geen Heksennacht, maar een LadyFest te organiseren in Groningen.� aldus Esmeralda. �De Heksennacht wordt al sinds 1978 georganiseerd in Nederland en was wel weer toe aan nieuwe impulsen.� De Heksennacht werd altijd op 19 mei gehouden. Vrouwen gingen dan de straat op om te demonstreren tegen geweld en intimidatie tegen vrouwen op straat. �Dat kan dit jaar ook nog hoor,! we leggen de spandoeken klaar voor de vrouwen die de demonstratie willen lopen. Maar we willen ook weer eens wat fris feminisme de stad in brengen.� Hoofdact van de avond De Fatwa�s wordt omschreven als ��n van de beste punkbands in Nederland. The Tommies maken vrolijke rammelrock. De Midnight Eyes zijn de enige gemixte band van de avond. Hun muziek is iets wat rustiger.
Voor contact mailen naar: denattevingerathotmail [dot] com
Meer informatie over LadyFest is te vinden op www.ladyfesteurope.org" (http://www.heksennacht.nl/persberichten2006.php)

Location

Groningen
Netherlands
53° 12' 45.4032" N, 6° 33' 51.5916" E
Date: 
05/19/2006
Topic: 
Ladyfest