Illustration © Nikki McClure

contentarea top menu

type=digital_archives

"Ladyfest szombaton a Kultiplexben. Filmek, beszélgetések, testes dolgok. És pénteken este "Vegyük vissza az éjszakát!" felvonulás!

Ladyfest Budapest

2006. március 10. péntek - 11. szombat

Kultiplex (Budapest, IX. Kinizsi u. 28.)

Beköszöntő

A Ladyfest, a nőket, a nők sokféleségét és tehetségét ünneplő programsorozat elérkezett Budapestre is!

Az első ilyen jellegű fesztivált az Egyesült Államokban, Olympiában rendezték meg 2000-ben, azóta számos nagyvárosban ünnepelnek világszerte minden évben. A fesztivál nem kötődik konkrét időponthoz és helyhez: decentralizált mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat, aki a nők művészi, szellemi, gazdasági és társadalmi elismeréséért kíván tenni. A Ladyfest előzménye az 1990-es években Amerikában szárba szökkent Riot Grrrls mozgalom volt, amely fellázadt a punkmozgalom férfiközpontúsága ellen. Aktivistái „a gitáros barátnője” szerep helyett maguk fogtak hangszert a kezükbe, és arra bíztatták a nőket, hogy zenéljenek. Zenekarok, fanzinek, helyi munkacsoportok alapításával szereztek mind nagyobb teret önkifejezési szükségleteiknek. Művészetük lényege az éles társadalomkritika volt, mely nemcsak a feminizmusból táplálkozott, hanem merített a zöld, illetve a faj-, osztály- és korelvűség ellen küzdő mozgalmakból is. A Ladyfest ehhez a politikai és művészi erőt egyesítő hagyományhoz nyúl vissza. A „lady” kifejezés az érési folyamatot hivatott szimbolizálni, miközben újraértelmezi a szó hagyományos, jólnevelt jelentését.

Az Első Budapesti Ladyfest témája a női önmegvalósítás. A kiállítások, vetítések és koncertek női alkotókat mutatnak be, a workshopokon kreatív testi és szellemi tevékenységeket folytathatnak a résztvevők.

Köszönjük támogatóinknak és önkénteseinknek, hogy segítették a fesztivál létrejöttét.

Töltsünk együtt egy napot ebben a tágas, sokszínű és megerősítő női térben!

A szervezők: az Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEN) Egyesület tagjai" (http://feminarium.blogter.hu/18805/az_elso_budapest_ladyfest_programja)

Location

Budapest
Hungary
47° 29' 15.0468" N, 19° 1' 41.952" E
Date: 
03/10/2006 - 03/11/2006
Topic: 
Ladyfest